Aparat za gašenje gladi

15.12.2009.



 

Nema soli, kvasca, praška za pecivo, sode bikarobone i sl
Kako napraviti hljeb a da ne bude bljutav i tvrd kao kamen?
U tzv. “S” aparatima  za gašenje požara sredstvo za gašenje je suhi prah - soda bikarbona.
Čim su prvi hljebovi spravljeni uz pomoć sode bikarbone izvađene iz njih prošli bez posljedica po zdravlje onih koji su ih degustirali, ti aparati odmah su nestali sa stubišta i drugih kutaka na kojim su skupljali prašinu godinama.
Nisu dočekali da gase požare ali su dobili još značajniju ulogu, dali su malo ukusa hljebu koji se pravio
Moji nisu uspjeli doći do dragocjenog aparata ali im je neko dao u kesici upakovane sode bikarbone izvadjene iz njega
Sem praha sode ti aparati kako pročitah na jednoj stranici (LINK) u manjoj mjeri sadrže i neke druge sastojke koji spriječavaju upijanje vlage te navodno nisu štetni - iako čisto sumnjam da je konstruktorima tih sprava palo na pamet da testiraju uticaj hljeba napravljenog od praha izvađenog iz njih, na zdravlje ljudi.
Ovaj čarobni prah moj brat je koristio i za pranje kose. Utrljao bi sodu i isprao