Yours faithfully

07.04.2009.



Predmet: G.din Emir Omerović, BAZ-901198/02

Poštovana gospođo,

U pogledu zahtjeva za traženjem, koji ste otvorili za g-dina Emira Omerovića dana 27. februara 1996. s žaljenjem Vas obavještavamo da, prema informaciji koju je MKCK dobio od vlasti Republike Srpske, Vaš sin je poginuo u julu 1995. godine na području Kravice.

Na žalost, MKCK mora uzeti ovu informaciju kao odgovor na Vaš zahtjev za traženjem. U prilogu Vam dostavljamo Potvrdu o smrti, izdatu od strane MKCKa, koja potvrđuje gore spomenuto.

Strane su se obavezale da će tražiti posmrtne ostatke osoba o čijoj se sudbini ništa ne zna i osigurati dostojnu sahranu

Molimo Vas da primite izraze našeg iskrenog saučešća


S poštovanjem

F..... O.... V.....

Delegat Službe Traženja


_________________________________________________


Ovo pismo smo dobili od Međunarodnog Komiteteta Crvenog Krsta – MKCK krajem 1996. god.
Bilo je zagubljeno u papirima i tek sam ga nedavno pronašao


Više od 22.000 osoba u BiH prijavljeno je kao nestalo.
MKCK je dobio mandat i sredstva da u skladu s aneksom sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma, radi na rasvjetljavanju sudbine svih osoba čija je sudbina nepoznata

Na traženje porodica da se daju informacije o nestalim osobama, neko iz tadašnjih vlasti RS je slučajnim odabirom sa spiska nestalih iz Srebrenice izdvojio par stotina imena i dostavio ih MKCK-u uz lakonsko obrazloženje da su te osobe nastradale u minskim poljima. Medju tim imenima je bilo i ime mog brata.

To je bila aktuelna priča ljudi na čelo RS u to doba i to me ne čudi.

Ono što me čudi je da jedna, u svjetskim okvirima ozbiljna organizacija, bez bilo kakvih materijalnih dokaza, izjave svjedoka, informacije o lokaciji tijela - bez bilo čeg što bi razjasnilo sudbinu, uzima ovu informaciju kao relevantnu i šalje na adrese par stotina porodica potvrdu o smrti.


Ne razumijem.
Možda su nadredjenim ili sponzorima htjeli prikazati da se ovdje ko nešto radi.
Zbog nas ga sigurno nisu pisali.
Reakcija obitelji na ove potvrde su bile burne i koliko mi je poznato MKCK je nakon toga prestao s ovom praksom.