Za zasluge i tome slično

05.12.2006.





Jučer, 04. 11. 2006 godine,  u kasarni »Johan Willem Frisso« u holandskom gradu Assenu, po odluci Ministarstva odbrane Kraljevine Holandije dodijeljene su medalje za pripadnike Holandskoga bataljona UNPROFORA -  DUTCHBAT III.
Među nagrađenim su i vojnici koji su se u julu 1995 nalazili u Srebrenici

Ne osuđujem vojnike kao pojedince jer nisam bio svjedok njihovih djela ali DUCHBAT kao cjelina, DUCHBAT kao jedna od karika u lancu će ostati kao simbol misije koja je doživjela katastrofu...
To nikakve metalne značkice ne mogu izmjeniti...
Nisam iznenađen, razočaran, tužan i sl
Kao sto je amidža napisao u jednom pismu iz Srebrenice: "Nit tugujem niti se radujem, jednostavno meditiram"
 Svako pokazuje svoje lice. Ono što me začudilo (ili pak ne) je da su lica nekih od vojnika taj dan bila nasmijana

Jednu simboličnu nagradu su Holanđanima dali i projektanti Memorijalnog centra Potočari, koji su odlučili, ne znam iz kog razloga, da drvo koje će krasiti mezarje bude HOLANDSKA LIPA
Od holandske lipe će biti bar neke koristi - pravit će hladovinu grobovima onih koji su u tišini morali da nestanu.

__________________________________


"Slobodan Mijatović, sa grupom vojnih policajaca, na putu od Srebrenice do Han-Pijeska pratio je Ratka Mladića, haškog optuženika koji je još uvijek u bijegu. Prisjetio se kako se pratnja zaustavila kod mjesta Sućeska.

“Mladić se obratio pripadnicima zvorničke policije ‘Vukovi s Drine’ govoreći da se ne žure i da s pameću rade to što rade, jer im je svijet dao dovoljno vremena”, kazao je Mijatović.


http://www.bim.ba/bh/139/10/14331/


************
Once the town fell, Rutten and the other troops looked in vain to Lt Col Thomas Karremans and his deputy, Major Robert Franken, for leadership. Rutten tried to convince his commanders to get the civilians inside the UN compound and alert the world. “Fighting the Serbs would have been a suicide mission because of our poor logistics and useless ammunition. But we could have done something more.” Nothing came of his plan. “At the very moment when we needed leadership, Karremans and Franken gave us no direction. Every soldier was prepared and willing to do something, but nobody was given the command.



http://www.timesonline.co.uk/tol/life_and_style/article646673.ece?token=null&offset=12&page=2

************
Ubijanje mrtvih
http://www.bhdani.com/arhiva/253/t25301.shtml